Pian olin itse mukana henkilöstöpalvelualan auktorisoinnin suunnittelussa. Ala loi selkeät pelisäännöt reilusta henkilöstövuokrauksesta, rakensi järjestelmän sen toteuttamiseen ja järjesti rahoitusta valvontaan. Vedimme rivejä suoriksi oikein urakalla ja katsoimme myös peiliin. Ymmärsimme, että negatiivinen julkisuus ei ollut pelkästään tarkoitushakuista panettelua, mitä sitäkin esiintyi, vaan siihen liittyi paljon myös epätietoisuutta, vääriä olettamuksia ja kuten jokaisella toimialalla, yksittäisten toimijoiden törttöilyjä.
Auktorisointi lähti avaamaan solmuja narun molemmista päistä. Toisaalta selkeytetyt toimintaperiaatteet ovat tuoneet halun suurempaan avoimuuteen. Haluamme olla läpinäkyvämpiä, näyttää oikeasti miten toimimme ja hakea aktiivisesti keskustelua kaikkien osapuolten kanssa. Toisaalta auktorisointi luo jokaiselle vuokratyöntekijälle kanavan, jossa kertoa kohtaamistaan ongelmista ja jolla on kyky myös puuttua niihin nopeasti ja tehokkaasti. Auktorisointisäännösten rikkomisesta voikin seurata auktorisoinnin menettäminen, mikä on yhä useammin este isompien asiakassopimusten saamiseksi. Paineet toimia oikein ovat siis yksittäisellä yrityksellä kovat.
Henkilöstövuokrausyritykset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittäneet toimintaansa jatkuvasti vastaamaan työntekijöiden, asiakasyritysten ja lainsäätäjän tarpeita ja odotuksia. Valtaosa yrityksistä toimii vastuullisesti lakien, työehtosopimusten ja alan omien periaatteiden mukaan.
Suurin muutos tuleekin olemaan lisääntynyt avoimuus, yhdessä allekirjoitettujen pelisääntöjen tuoma selkeys sekä epätoivottujen toimintamallien ja toimijoiden karsiutuminen. Siitä hyötyvät etenkin työntekijät ja asiakasyritykset, ja sen seurauksena koko ala. Ainutlaatuinen avaus on tehty ja auktorisoinnin myötä henkilöstövuokrausala on askeleen edellä aikaansa. Kissa on nostettu pöydälle, haluamme keskustella ja kehittää toimintaamme.
Maajohtaja
Heikki Karimaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!