perjantai 27. maaliskuuta 2015

Generation Y

Työntekijöistämme suurin osa on syntynyt 80-luvulla ja yhä kasvavissa määrin myös 90-luvulla. Tätä sukupolvea kutsutaan Y-sukupolveksi. Työhyvinvoinnin ja työpaikan vaihtamisen, uusien haasteiden toivossa, ollessa hyvinkin nykypäivää, kiinnostaa myös Studentworkiä, miksi työpaikka jätetään tai sitä vaihdetaan. Trelleborg konserni, jolla on myös Suomessa toimipaikka päätti tutkia asiaa tarkemmin ja julkisti tutkimuksensa tulokset.

Ruotsalainen Trelleborg-konserni työllistää 15 000 ihmistä 40 maassa. Jo nyt 23% konsernin henkilöstöstä on syntynyt 1980 tai myöhemmin. Y-sukupolven kasvava merkitys Trelleborgissa sai yhtiön toteuttamaan laajan, 1 000 vastaajaa käsittävän tutkimuksen heidän odotuksistaan työelämältä. 

Tutkimus selvitti tärkeimmät syyt, miksi Y-sukupolven edustaja jättää työnsä tai vaihtaa työpaikkaa:
  • Riittämätön johtajuus
  • Voidakseen syventyä aiheeseen, joka todella kiinnostaa. 
  • Paremmat uramahdollisuudet. Ylipäätään kehittymismahdollisuuksien tulisi olla hyvät ja tukea tiedon siirtymistä kokeneemmilta nuoremmille esim. mentoroinnin kautta. 
  • Yrityskulttuuri
  • Lasikatto
  • Riittämättömän palautekulttuurin vuoksi. Y-sukupolvi arvostaa mahdollisuutta saada ja antaa palautetta. 
  • Työympäristön tulee olla joustava ja antaa mahdollisuuksia sosiaalisiin aktiviteetteihin.
  • Viestinnän ja yhteistyön tulisi olla kansainvälistä ja tarjota mahdollisuudet henkilökohtaisen verkoston laajentumiseen.
  • Yrityksen IT-infrajärjestelmien tulee olla ajantasaisia.
Mikä sinut saa vaihtamaan työpaikkaa?


(Koko artikkeli ruotsiksi IHM Business Schoolin sivuilta: http://www.ihm.se/node/1875)

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

EU-tuomioistuimen tuomio vuokratyövoiman käytön rajoituksesta työehtosopimuksessa

Vuokratyövoiman käyttö herättää usein kysymyksiä sen tarpeellisuudesta ja mm. TT-SAK Yleissopimuksessa vuokratyövoiman käyttöä on rajoitettu. Uuden Unionin tuomioistuimen tuomion mukaisesti kaikki rajoitukset ovat kuitenkin oltava perusteltuja ja rajoittavat tekijät oltava paikallaan vuokratyöntekijöiden suojelun takia tai työntekijöiden työterveyteen tai työturvallisuuteen perustuvista tarpeista johtuen. 

Suomessa on edelleen yli sata työehtosopimusta, joista löytyy rajoituksia vuokratyövoiman käytölle. Viimeisemmän Unionin ennakkoratkaisun vuoksi myös nämä kiellot ja rajoitukset joutuvat tulevaisuudessa tarkastelun alle. Lue alta Henkilöstöpalveluliiton julkaisema lehdistötiedote kokonaisuudestaan asiasta.

Henkilöstöpalveluyritysten Liitto: Suomen on tarkasteltava uudelleen vuokratyön rajoituksia
Lehdistötiedote 17.3.2015
Julkaisuvapaa heti 
EU-tuomioistuin on eilen 17.3.2015 antanut tuomion siitä, voidaanko vuokratyövoiman käyttöä rajoittaa työehtosopimuksessa. EU-tuomioistuin päätyi tuomiossaan siihen, että vuokratyödirektiivin 4 artiklaa on tulkittava siten, että kansalliset tuomioistuimet eivät voi soveltaa artiklaa. Tuomioistuimen mukaan artikla on osoitettu ainoastaan jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille ja niiden tulee varmistua siitä, että mahdolliset vuokratyön käyttöön liittyvät kiellot ja rajoitukset ovat perusteltuja.
Kyseessä on ensimmäinen EU-tuomioistuimessa käsitelty tapaus, jossa on tulkittu vuokratyödirektiivin sisältöä. Ratkaisu on tärkeä koko Euroopan laajuisesti.
Lokakuussa 2013 Suomen työtuomioistuin pyysi EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua vuokratyödirektiivin tulkinnasta. Pyynnön taustalla oli työntekijäliitto AKT:n väite siitä, että öljytuotealan yritys käytti vuokratyötä laajemmin kuin mitä työehtosopimus olisi sallinut.
– Jutussa haluttiin selvittää, saako työtuomioistuin soveltaa direktiiviä vai onko se yleisempi velvoite. On tietysti pettymys, että EU-tuomioistuimen mukaan direktiiviä ei voida soveltaa kansallisissa tuomioistuimissa, jutun työnantajapuolen asiamies Mika Kärkkäinen EK:sta sanoo.
Vuokratyödirektiivin 4 artiklan 1 kohdan mukaan vuokratyön käyttöön liittyvät rajoitukset tai kiellot saavat perustua ainoastaan yleisen edun mukaisiin syihin, jotka liittyvät erityisesti vuokratyöntekijöiden suojeluun, työterveys- ja työturvallisuusvaatimuksiin tai tarpeeseen varmistaa, että työmarkkinat toimivat moitteettomasti ja että väärinkäytöksiä ehkäistään.
Vuokratyödirektiivin 4 artiklan 2 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on tarkasteltava kansallisen lainsäädännön ja työehtosopimusten vuokratyön käyttöä koskevia rajoituksia tai kieltoja sen varmistamiseksi, ovatko ne edelleen perusteltuja 4 artiklan 1 kohdassa mainituista syistä.
EU-tuomioistuin totesi, että tarkastelun tulosten seurauksena jäsenvaltiot ovat saattaneet joutua muutamaan vuokratyötä koskevaa säännöstöään.  
– Suomessa ei ole toteutettu riittävällä tavalla tarkastelua, sillä Suomen valtio on vain luetellut työehtosopimuksissa olevia vuokratyötä koskevia kieltoja ja rajoituksia. Pelkän luetteloinnin sijaan Suomen valtion pitää jatkossa arvioida, ovatko kiellot ja rajoitukset perusteltuja, Henkilöstöpalveluyritysten Liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara toteaa.
Suomessa on yli sata työehtosopimusta, joista löytyy rajoituksia vuokratyövoiman käytölle.
Lisätietoja: Mika Kärkkäinen, asiantuntija, EK, mika.karkkainen@ek.fi 040 172 1411 ja Merru Tuliara, toimitusjohtaja, Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL, merru.tuliara@hpl.fi, 040 562 6466.

Linkki EU-tuomioistuimen tuomioon:
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=162945&pageIndex=0&doclang=FI&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=127036